DESIGN+ KIÁLLÍTÁS A MaxCity-ben

„Teltház van a MaxCity-ben! Gyakorlatilag tele van a parkoló!”- hangzott el egy kiállító szájából ez a mondat. És valóban, a DESIGN+ kiállításnak köszönhetően, az áruház kiemelkedő látogatószámot produkált a hétvégén.

Én kimondottan az új dolgok miatt mentem ki, hogy saját szememmel lássam, kikre kell figyelni, vagy felfigyelni! Az új dolgok, az innováció érdekelt és a meglévő termékek szemrevételezése…
Több olyan céggel találkoztam, akik neves külföldi tervezők termékeit forgalmazzák, de róluk egy későbbi cikkben térek ki. Érdemes!
Most inkább a magyar tervezőkről, kortárs iparművészekről ejtenék pár szót. Az köztudott és elismert, hogy a magyar formatervezés nemzetközi sikereket is szép számban begyűjtött már! Most tekintsük meg miért is olyan egyértelmű ez a megállapítás!


Szentirmai-Joly Zsuzsanna Luciole lámpái, Farkas Kata - Helyzetek című festménye

A kiállító teremben elsőként a Vakum Design standján akadt meg a szemem.  A nemrégiben alakult design shop a kényelmes, használható élettér és a megfizethető design híve. A hozzáértők több design darabot is észrevehetnek, de amire most figyelni kell a képen az a két Luciole falilámpa, melyeket Szentirmai-Joly Zsuzsanna, szövött anyagtervező iparművész tervezett.



Pongrácz Farkas – Plümo lámpacsalád
 
A Palmaletta Design szentendrei mintaterméből hozott a kiállításra pár számomra kedves darabot. A galériában folyamatosan fellelhetőek aktuális, valamint klasszikusnak számító, magyar és nemzetközi innovációs design termékek.


Pongrácz Farkas – Plümo

Ha lehetek egy kicsit elfogult, egyik személyes kedvencem… Na jó, bevallom beleszerettem a Plümoba, olyannyira, hogy egy kis darabkát még haza is hoztam! Annyira kreatív és mégis olyan egyszerű, hogy szinte már fáj, hogy eddig ez senkinek nem jutott eszébe!  A plümó kifejezés a magyarban honosodott, jelentése dunyha. Innen kapta nevét ez a lámpacsalád, merthogy olyan a formájuk, mintha ablakba, szellőztetni kirakott dunyhák lennének. Egyszerű mégis zseniális.

 

Gyimóthy György -Twinny - Do-Do - Sticky
A több darabból álló sorozatból, kedvünkre válogathatunk, mi is kerüljön az étkezőasztalunkra.

Gyimóthy György – ZaZoo
A baráti összejövetelekre, vagy gyerekzsúrokra ajánlott pohárjelölők fröccsöntött műanyagból készültek, rozsdamentes acél csiptetővel. 

Juhász-Váczi Henriett – FOLQA

Ezeknek a kis figuráknak a különlegessége, hogy funkció nélküli szuvenír dísztárgyak. A tervező alapkoncepciója az volt, hogy a külföldiek, igazi magyar termékkel térjenek haza, de a magyarok is szívesen válasszák otthonuk díszének! A magyar népi motívumokkal díszített babák hat különböző karaktert testesítenek meg.
Balról jobbra: NÁDVÁGÓ –a természetbarát, BETYÁR – az igazságos,  GULYÁS – a kitartó,
 FAZEKAS – az elmélyült, CSIKÓS – a rátermett, PAPRIKAMOLNÁR- a mértékletes.



Balogh Zsolt - Propeller 

Kézzel készített keményfa vajkés és spatula.



Mika& Heni - BIBI series
Kicsit bohókás gondolat madarat tenni az asztal közepére. Engem leginkább kis kolibrikre emlékeztetnek. A bibi család tagjai: bibi, mint fogpiszkálótartó, bibi-mama, mint szalvéta, vagy virágtartó és a bibi-baba, a tojásnak álcázott só-és borsszóró.
























Novoq- lebegő habkönnyű polcrendszer
A Novo Budapesten gyártja ezt a habkönnyű anyagból készült polcrendszert. Teljesen olyan mintha laminált anyag lenne, ami ilyen vastagságban igen súlyos, de ez esetben egy habosított anyagra viszik fel a dekort, emiatt igen könnyű, mégis stabil, terhelhető szerkezet a végeredmény. Az anyag könnyen megmunkálható, így íveket is egyszerűen alakíthatunk ki belőle.

 


Novoq- lebegő könyvtartó
A másik, ami ezen a standon megtetszett, egy lebegő könyvtartó. Egyszerű fémszerkezet, mely igen ötletes és dekoratív megoldást biztosít a könyvek tárolására.





Több iparművész is képviseltette magát a DESIGN+ kiállításon alkotásaival, így most megemlítenék néhány számomra kedves darabot.


Staszkiv Milán – márványasztal

Staszkiv Milán márványasztalának készüléséről a Facebook-on láttam képeket. Kifinomult forma, precíz kivitelezésben. Igazán kecses darab lett. Remélem többet is látunk majd a munkáiból!

 

 
Buza Krisztina iparművész lámpái


Buza Krisztina iparművész lámpái szemet gyönyörködtető, forma- és színvilágukkal, lenyűgöző szórt fényükkel meghitt hangulatot tudnak varázsolni bármely térben. A leginkább újrahasznosított anyagokból, környezetbarát technológiával készülő lámpák különlegessége, hogy nem forrósodnak fel és régi lámpavázakra is felszerelhetőek.




 Juhász Ádám – Ellipse design lámpák
 














Juhász Ádám design lámpái a geometrikus formák tökéletes összjátékaként tündököltek a kiállításon. Az Ellipse lámpák változatos formában léteznek, egy jól megválasztott darab igazi dísze lehet a lakásnak.


Gulyás Judit rét című szőnyege



                                        Gulyás Judit legyező szőnyeg      Gulyás Judit virág szőnyege

 
Gulyás Judit egyedi szőnyegeivel már számos elismerést begyűjtött. A leginkább a természetből és a geometrikus formákból ihletet merítő iparművész néhány lenyűgöző alkotását is megcsodálhatták a látogatók.
Engem leginkább a rét névre hallgató alkotása nyűgözött le.

 


              
 Oláh Sándor - Világító tükör


Oláh Sándor, az alumínium keret mögé rejtett ledek különleges fényjátékát a furatokkal és az anyag elvékonyításával éri el. A kis és nagy felületen egyaránt szépen érvényesülő, végtelenül variálható minták lehetővé teszik, hogy csupa egyedi darab jöjjön létre.
 Világító létra




 Hajtmanszki Zoltán fotóművész alkotása, Barackfa


Végül, de véletlenül sem legutolsó sorban Hajtmanszki Zoltán fotóművész alkotásairól mutatnék néhány képet. A különleges munkákat a művész, tükrözéssel hozza létre. Érdemes megfigyelni, hogy nem mindig a teljes kép duplikálódik, hanem az alkotó művészi szabadságának köszönhetően válik egyedi alkotássá. Az így kapott kép üvegre, vagy plexire helyezése számos formában felhasználható, akár térelválasztóként, vagy világítótestként is funkcionálhat. A művészt az ember közvetlen környezetében lévő természet inspirálja.



1 megjegyzés: