MIT JELENT A SKANDINÁV ÉLETÉRZÉS A LAKBERENDEZÉSBEN?


Ha skandináv stílusjegyek alapján akarjuk berendezni lakóterünket, elegendő, ha pár fontosabb jellemzőre figyelünk, és nem tévedhetünk nagyot.

- svédpadló,
- a fehér szín látszólag indokolatlanul nagymértékű használata,
- egy-egy figyelemfelkeltő darab, mely olyan, mintha az égből pottyant volna a szobába,
- a puha textileken a hófehér mellett, megjelenő élénk színek, geometrikus és természet ihlette mintázatok,
- valamint a praktikus, formatervezett használati tárgyak.
























Gondoljunk csak az északi, zord időjárásra, melyet csak ritkán vált fel tavaszi napsütés. Ennek tükrében nem csoda, ha a skandináv embereknek fontos, hogy nyugodt, meghitt és családias legyen a lakókörnyezetük, hiszen jelentős időt töltenek otthon. Ebből kiindulva, ha végiggondoljuk, számunkra mi okoz kellemes érzést, egy téli estén, már nem is tűnik nehéznek, ha meg akarjuk fogalmazni, milyen stílusjegyeknek kell megfelelnie egy skandináv jellegű lakásnak. 























Fontos, hogy szem előtt tartsuk a természet szeretetét és az egyszerű, de praktikus dolgokat, a skandináv lakberendezés ugyanis ebből építkezik leginkább. 



A padlóburkolatokat tekintve a legjobb döntés - amiben mindegyik skandináv enteriőr megegyezik - az a kemény fapadló, legyen az natúr vagy fehérre festett változat. Még a fürdőszobában is előszeretettel alkalmazzák, hiszen megfelelő felületkezeléssel időtálló darab készíthető belőle. Ez a kövekkel ellentétben barátságosabb, és adottságait tekintve patinás jelleget is adhat bármelyik helységünknek.




Fontos, hogy a kevés napfény, ami az északi országokra jellemző, a lehető legjobban szétterjedjen a lakás minden részében, ennek megfelelően alkalmazzák előszeretettel a fehér színt, hiszen azon verődik vissza legjobban a fény, illetve optikailag tágítja is a teret. Az összefüggő terek szintén elősegítik a fény terjedését és jó hatással vannak a családi életre is.


A nagyobb berendezés is tárgyak, mint például a kanapé leginkább fehér színűek, így nem uralják a teret, hanem együtt élnek azzal. 

A falak is általában egyszerű hófehérre vannak festve, így lehetőség van arra, hogy kedvünkre dekoráljuk a nagy felületeket. Egy-egy jól megválogatott festmény primőr színekből kiemelkedő dísze lehet a nappalinak, vagy a hálónak. De ha visszafogottabb enteriőrt szeretnénk, a különböző képkeretekbe helyezett fekete-fehér családi fotókkal is dekorálhatjuk a falakat. Ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy a keretek harmonizáljanak a szobában található többi színnel.




























A textilek, mint a pamut, gyapjú, vagy a lenvászon, anyagukat tekintve szintén a természetességet tükrözik, mintázatuknál pedig elegendő, ha a rénszarvasos, vagy norvég mintás karácsonyi pulóverekre, hópihékre, állatokra, virágokra, vagy bármely alap geometriai formára gondolunk.






































































A családiasabb, bensőségesebb hangulatot, régi használati tárgyakkal, kedves emlékeket idéző darabokkal alapozhatjuk meg, melyekre öröm ránézni.

A formatervezésben, innovációban élen járó északi országok tervezői méltán híresek a kreativitásukról, így nem meglepő, ha egy-egy ilyen remek darab a lakás dísze lesz.











A kiegészítők is természetbarát anyagokból készülnek, fonott kosarak, üveg és kerámia dísztárgyak, melyek minden esetben a funkcionalitásra törekednek.








A natúr színek lehetővé teszik, hogy az évszaknak megfelelően dekoráljuk a lakást, hogy még inkább növeljük a komfortérzetünket.




A téli hónapokban az emberek inkább meghitt, melegségre vágynak. Ekkor a natúr fa, a gyapjútakaró kellemes érintése és a sárgás fényű lámpák, valamint a gyertyák teremthetik meg ezt az érzést.



Nyáron viszont a hűvösebb érzet lehet kellemes, vagyis a kékes árnyalatok, a fénylő esetleg csillogó kiegészítők.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése