Nemrég kis lakás teljes felújításába kezdtem, de megakadtam az elején a színek tekintetében

A segítségüket szeretném kérni. Nemrég egy teljes felújításba kezdtem, de már megakadtam az elején, a parketta, beltéri ajtó és bútor (s egyben a hozzá illő falszín) színeiben. Kis lakásról van szó, ahol az előszobából nyílik majdnem minden U alakban. Már több variációt kigondoltam, de valahogy mégsem tetszenek 100%-osan. Tetszenek a sötétebb ajtók (de nem a wenge, az túl sötét), de egymás mellett a 4 sötét ajtó még jobban lesötétítené azt a kis sötét folyosót. Ajánlották a juhart, de nekem az túl világos, csak sötét falak illenének hozzá - szerintem -. Valami közép színben kiegyeznék. Én a tölgyre (világos tölgyre) gondoltam, de.... bármilyen más ötletet szívesen veszek. Amúgy pl. a tölgy ajtóhoz milyen parketta illene? Itt is tetszene a sötétebb, de nem az a nagyon sötét, mert állítólag minden (legfőképp a por) nagyon meglátszik rajta, még állítólag a felmosási csíkok is. Akkor gondoltam a juharra, de attól félek ez meg túl világos lenne. Ha pedig a parketta is tölgy lenne, lehet, hogy egybefolyna nagyon minden, s így talán a kis kontrasztos különbségek lennének a megfelelőek. Esetleg egy világos dió? Kérném, szíveskedjenek tanácsot adni, hogy milyen parketta és beltéri ajtószínek lennének a legmegfelelőbbek, hogy ne nyomja össze a szobákat és ne sötétítse le őket és ne legyen nagy kontraszt az egyes színek között. Ettől függ majd a konyhabútorom, előszoba szekrények színei is, hogy kicsit összhangban legyen majd a lakásom Köszönettel:  Gyöngyi
 
Fa mintázatú kerámia burkolólapok

 Szabó Kitti lakberendező válasza:


Kedves Gyöngyi!
Az első, amivel kezdeném, hogy én személy szerint nem szoktam javasolni, hogy az előszobában parkettát használjanak az ügyfeleim, mert ha nem megfelelő kopás állóságút és minőségűt választ az ember, akkor ez első vagy a második télen annak már mutatkozni fognak a nyomai. A vizes lábbeli ugyanis hosszútávon nem tesz jót a manapság széles körben elterjedt laminált padlóknak, nem beszélve a magas sarkú cipők okozta nyomokról. Amennyiben egy jó minőségű lakkozott parkettát szeretne az előszobába csakis keményfából készült az ideális, jó minőségű lakkozással! Viszont egyre népszerűbben a fahatású kerámia burkolatok, melyekkel a fenti problémák kiküszöbölhetőek.
A padló színének tekintetében megoszlanak a vélemények, hiszen a sötét színeken valóban jobban meglátszik az esetleges por, a többi szöszmösz azonban a világos burkolaton virít igazán! A sötét színű padló nem feltétlenül nyomja össze a teret, inkább egy biztonságérzetet ad a rajta állónak!
Nehéz színekben tanácsot adni, ha nem tudom milyen stílusú lesz a lakás. Az biztos, hogy a fal színét nagyon világos árnyalatúra kellene festeni, leginkább fehérre, mert ez tágítja legjobban a teret. A padló és az ajtók színétől függően valamilyen púder árnyalat is szépen mutatna.
Nagy mintás tapétát egyáltalán nem javasolnék, mert kis térben nagyon zavaró tud lenni. Inkább egy színűek legyenek a falak, valamilyen szép dekorral, mint pl. egységes képkeretek, családi fotókkal, vagy egy szép, keretezett tükör.
Ha nem szeretne olyan sötétet, mint a wenge, de olyan világosat sem, mint a juhar akkor valóban a tölgy a legoptimálisabb. Itt nem feltétlenül kell a hagyományos sárgás tölgy színre gondolni, hiszen az egyre bővülő színpalettának köszönhetően számos lehetőség adódik, mind burkolat, mind ajtó tekintetében. Vannak diósabb árnyalatok, szürkés vagy fehérített kivitelek.
Amire nagyon figyelni kell egy kis térben az a világítás. Ezzel ne spóroljunk! Egy gondosan megválasztott szép lámpa, megfelelő fényviszonyt tud teremteni, így kellemes hangulatot ad bármilyen szobának. Ez különösen fontos az előszobában, hiszen ezt a helységet látják meg először a vendégek és ide lépünk be egy fárasztó nap után.
Elegáns előszoba
A képen látható előszobában nincs ablak, a lámpáknak köszönhetően mégis hívogató. A sötét ajtókat fehér tok keretezi, így nem kelt nyomasztó hatást. Sötét padló esetén, ezzel a keretmegoldással választhat akár sötét ajtókat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése